Tak toto musíte skúsiť! Skvelý recept na zdravú mňamku – tyčinky z ovsených vločiek, orechového masla, orechov a sušeného ovocia.
Už viac ako polroka sa snažím skončiť s cukrom. Nie som v cieli ale na ceste. Nie je to ľahké, možno kvôli hormónom po pôrode a kojeniu, kvôli tomu, že je náročné nakupovať, variť a plánovať zdravo, ale jednoduché vziať prvý polotovar, čo uvidím. A možno sú to len výhovorky.
Napísala som si dosť dlhý a pekný zoznam prečo nejesť cukor (lepšie povedané fruktózu, teda aspoň väčšinu z produktov, ktoré ju obsahujú). Niekedy ma motivuje túžba po slobode. Chcem povedať nie a byť s tým úplne ok, neľutovať sa, že si nemôžem dať. Môžem, ale nechcem. Niekedy ma viac povzbudí, že chcem ísť príkladom Oliverovi a neschovávať sa pred ním s čokoládou. A niekedy je to láska k tomuto telu, ktoré mám na pár rokov požičané a spravujem tak, ako najlepšie viem. Či? 🙂
Ale vráťme sa k receptu! Veľké zmeny môžu prísť postupne a preto mám na január výzvu nejesť kupované sladkosti. Tak som si vyrobila trochu zdravšiu domácu sladkosť. Nie je to low carb, ale aspoň v tom nie sú hnusné sladidlá, stabilizátory, margaríny a iné špecialitky, ktoré nájdeme takmer v každej akože zdravej müsli tyčinke. Čo je obrovské plus!
Med v „ceste“ i čokoláde sa dá úplne vynechať, keďže orechové maslá majú jemne sladkú chuť a sušené ovocie je veľmi sladké.
Potrebujeme:
4pl kokosového oleja
4pl orechového masla (ja som dala 100% arašidové a kešu, ale super je aj mandľové, lieskovo-or…)
1čl – 1pl medu
1,5-2 šálky ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu nahradíme napr. pohánkovými)
0,5čl himalájskej soli
Hrsť orechov (u mňa vlašské)
Hrsť sušeného ovocia (u mňa hlavne slivky a trochu hrozienok)
Asi 40g 85% čokolády
(Trošku medu)
Postup:
Olej, maslo a med pomaly roztopíme a zmiešame. V mixéri po sekundách krátko rozmixujeme vločky so soľou, nie úplne na múku. Pridáme roztopenú hmotu a zmixujeme. Nakoniec pridáme orechy a sušené a len krátko zmixujeme aby sa všetko spojilo.
Hmotu natlačíme do formy(malý pekáčik z ikei), pripadne malých plastových dóz a dáme do mrazáku.
Čokoládu roztopíme, môžme pridať troška medu alebo stévie (záleží od vašej preferencie aj od značky čokolády). Nalejeme na vločky a mrazíme aspoň 20min pred podávaním.
Ovsené tyčinky skladujeme v chladničke a pozor aby ste nezjedli všetko naraz! A ak skúsite, dajte vedieť ako sa Vám páčia!
Tento recept je inšpirovaný týmto blogom, kde sú skvelé články i recepty ;).